To, co je ve východních kulturách a zejména v Japonsku známo od nepaměti, nyní začíná být zřejmé i západní civilizaci. Během posledních desetiletí i lékařští výzkumníci na západě zjistili, že strava bohatá na mořské řasy snižuje riziko některých onemocnění a pomáhá tělu eliminovat nebezpečné toxiny.

Dlouhověkost a zdraví lidí z japonského ostrova Okinawa je přisuzována i jejich složení jídelníčku, v němž má své pevné místo i pravidelné konzumace mořských řas.

Vegani nebo vegetariáni mohou v mořských řasách najít kvalitní zdroj hodnotných živin v pestrém zastoupení. Příznivci moderního způsobu stravování a zdravé stravy by měly zařadit řasy do svého jídelníčku pro jejich nepopiratelné pozitivní vlastnosti

1. Nutriční hodnoty

mořské řasy jsou cenným zdrojem esenciálních prvků a živin. v závislosti na druhu obsahují celou řadu minerálů, zejména vápník, hořčík, draslí, jód, železo s výrazným zastoupením stopových prvků, jako je např. selen, kterého je obecně v potravinách pěstovaných v půdě nedostatek, kvůli často vyčerpané a na minerály chudé zemině.

 A co víc, minerály v mořských řasách existují v tzv. chelátované, koloidní formě, čímž jsou "biologicky dostupnější" pro využití lidským organismem.

Populační studie ukazují, že lidé s pravidelným příjmem mořských řas vykazují méně příznaků minerálního vyčerpání. Dlouhověkost lidu Okinawa je přisuzována jejich pravidelné konzumaci mořských řas.

Řasy byly tradičně byla spotřebovány v mírném množství, a v pravidelných intervalech, aby zajistily vyvážený příjem minerálů. Například řasa Kombu je dobrým zdrojem jódu, který je nezbytný pro správnou funkci štítné žlázy a je obecně prospěšný pro zdraví, ale několik lidí s citlivými štítné žláze může mít negativní reakci na nadměrné jódu, a z tohoto důvodu by neměla být kombu spotřebované v přebytku. Během několika posledních desetiletí, lékařští výzkumníci zjistili, že pestrá strava bohatá na mořské řasy snižuje riziko některých onemocnění a pomáhá tělu eliminovat nebezpečné toxiny.

2. Redukce a kontrola hmotnosti

Mořské řasy jsou velmi dobrou potravinou, pokud se zajímáte o svoji tělesnou hmotnost. A je jedno, jestli je to ze zdravotního nebo estetického hlediska. Řasy totiž obsahují velké množství prospěšné vlákniny a velmi málo kalorií.

3. Podpora trávení

Živiny obsažené v mořských řasách působí kladně na vnitřní prostředí v tlustém střevě, zlepšují vstřebávání a napomáhají dobrému trávení.

Vědci z University of Newcastle zjistili, že alginát, lepkavý škrob přítomný v hnědých řasách, posiluje střevní sliz, zpomaluje trávení a způsobuje tak, že potraviny uvolňují svou energii pomaleji.

Jiná studie, která porovnávala mikroorganismy obsažené ve stolici lidí stravující se japonskou stravou, bohatou na mořské řasy s mikroorganismy pocházejícími ze stolice lidí, konzumujících západní stravu, zjistila významně větší množství aerobních mikroorganismů u lidí s japonskou dietou. Máme za to, že to může být způsobeno antibiotickou aktivitou mořských řas, které ničí škodlivé anaerobní bakterie.

4. Schopnost řas vázat těžké kovy

Je známo, že mořské řasy úspěšně pomáhají z těla odstraňovat těžké kovy a radioaktivní znečišťující látky. Vědci z McGill Univerzity v Kanadě zjistili, že alginát sodný obsažený v mořských řasách odstraňuje radioaktivní prvek stroncium a váže na sebe těžké kovy, jako je např. kadmium a olovo.

5. Prevence civilizačních chorob

Jsou názory pocházející z laické i odborné veřejnosti, které přisuzují mořským řasám schopnost působit preventivně proti některým druhům rakoviny. Jedna ze studií pochází od Dr. Jane Teas z Harvardské Univerzity, která na základě svého výzkumu vydala materiál navrhující, aby pravidelná konzumace řas Kombu a Wakame byla uznána jako faktor, který ovlivňuje nižší zastoupení rakoviny prsu v Japonsku.  Zkoumají se účinky mořských řas a jejich vhodnost jako alternativa k hormonální terapii.

Vědci z National Cancer Institute (NCI) zkoumali mořské řasy a zjistili, že mnohé s nich můžou mít protizánětlivé, antivirové, antimikrobiální, antimykotické vlastnosti. Některé z této činnosti jsou přičítány beta-glukanům v těchto rostlinách. Ty jsou užitečné pro zlepšení imunitních funkcí u těch, jejichž imunitní systém je oslaben.

Mořské řasy obsahují lignany, což jsou rostlinné látky, které mají schopnost se v těle přeměnit na fytoestrogeny, pomáhající blokovat chemické estrogeny. Vliv fytoestrogenů na lidské zdraví je předmětem intenzivního zkoumání, přičemž získané výsledky jsou často nejednoznačné. Sleduje se především vliv na: kardiovaskulární onemocnění, nádorová onemocnění, osteoporózu, symptomy menopauzy, angiogenenze a metabolismus estrogenů. Dosud existuje řada nezodpovězených otázek, mezi nimi i optimální denní dávka fytoestrogenů. Na základě dosavadních poznatků se zdá, že kladné účinky fytoestrogenů převažují nad jejich účinky negativními.

Řasy by měly být tradičně používány pravidelně v mírném množství, tak aby zajistily vyvážený příjem minerálů.

Zdroj:

Clearspring Ltd -The Secret Health Benefits of Sea Vegetables (Seaweed):

Brownlee I A et al, 'Alginate as a dietary fibre' Crit Rev Food Sci Nutr 45 (2005):497-510

Clarke JS, Bartlett JG, Finegold SM et al, 'Bacteriology of the gut and its clinical implications' West J Med 121 (1974) 390-403

Waldron-Edward, 'The use of alginate in the prevention and treatment of radio-strontium toxicity', Gastrointestinal Research Laboratory, Department of Surgery, McGill University, Montreal

Teas J, 'The dietary intake of Laminaria, a brown seaweed, and breast cancer prevention' Nutr Cancer

Informační centrum bezpečnosti potravin - Ministerstvo zemědělství ČR