Miso - více než příchuť tradiční japonské kuchyně

Co je to Miso?Click to enlarge photo

Miso je tradiční japonská kořenící pasta vyráběná již od 6. století nl. fermentací (kvašením) základní suroviny sóji (samotné nebo dle druhu misa), mořské soli a houby Aspergillus oryzae (Koji).

Japonsko, se svým teplým a vlhkým klimatem, je ideální místo pro fermentaci různých potravin, jako například sója, ječmen nebo rýže. Při kvašení se používají různé staletími osvědčené metody za použití různých druhů Koji a různé doby zrání v cedrových sudech.

Chuť, aroma, textura a vzhled misa se liší podle použitých surovin a podle oblastí a sezóny, kdy bylo miso vyrobeno, podle teploty prostředí, doby trvání fermentace, podle typu použitých kvasicích nádob, podle druhu použité koji a podle množství soli.

 

Čím je Miso výjimečné.

Miso obsahuje množství vitamínů a minerálů, při fermentačním procesu vznikají kolonie prospěšných mikroorganismů.

1. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, což z něj tvoří zdroj kompletních bílkovin.

2. Stimuluje sekreci trávicích šťáv v žaludku.

3. Obnoví prospěšné probiotika ve střevech.

4. Pomáhá při trávení a vstřebávání jiných potravin ve střevech.

5. Je kvalitní čistě rostlinným zdrojem vitamínů skupiny B (zejména B12).

6. Posiluje kvalitu krve a lymfatické tekutiny.

7. Sniužje riziko rakoviny prsu, prostaty, plic a tlustého střeva.

8. Obsahuje speciální alkaloid, který pomáhá odvádět z těla těžké kovy.

9. Posiluje imunitní systém a pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu.

10. Vysoký obsah antioxidantů, které chrání před volnými radikály.

 

Kde a jak použít Miso?

Miso je výtečné základní dochucovadlo, nejčastější je jeho použití ve výtečné a výživné polévce, vhodné je také do omáček, pomazánek a salátů. Důležité je, přidávat miso do pokrmu těsně před dokončením - v žádném případě by nemělo projít varem. Došlo by totiž k znehodnocení některých vitamínů a k usmrcení prospěšných mikroorganismů.

 

Druhy Misa

  • Hatcho (Mame) miso - sójové miso. Při výrobě tohoto misa je Koji očkována přímo do sójových bobů. Obsahuje méně uhlohydrátů než ostatní druhy. Nejdéle vyráběné miso v Japonsku.
  • Mugi miso -  ječmenné miso. Vzniká smícháním naočkovaného zrna ječmene houbou Koji a smícháním se sójovými boby. Toto Miso svým původem pochází z jižního Japonska, nejvíce z ostrova Kjúšú. obsahuje více proteinů.
  • Kome miso - rýžové miso. Vodou máčená a napařená rýže je naočkována Koji a smíchána se sójovými boby. Varianta Misa, které je nejčastěji vyráběno v severním japonsku.
  • Shiro miso - miso z mladé rýže. Na rozdíl od misa, jako ho známe, k výrobě tohoto Misa Shiro se používá o polovinu méně soli a více Koji, který pomáhá škrobu zcukernatět. Čas pro fermentaci je také mnohem kratší a přispívá k nasládlé chuti – kolem 2 týdnu.
  • Genmai miso - miso z hnědé rýže. Používá se celozrnná rýže i s vnějším obalem. Tato hnědá rýže má vyšší výživovou hodnotu a miso z ní je hodnotnější, než miso z klasické bílé rýže.

Tradiční postupy 

Při výrobě Misa tradiční metodou nejsou používány žádná aditiva, MSG, žádné konzervanty, jen a pouze přírodní suroviny, nejlépe organicky pěstované.

Zrání se děje v cedrových sudech při běžné teplotě bez použití umělých kontrolních mechanismů k regulaci teploty. Zrání trvá více než 1 rok.


Miso hatcho sója 400g MUSO

 

 

Miso hatcho sója 400g MUSO - KUP TEĎ

Miso sojové BIO 250g - Mitoku - KUP TEĎ

 

 

 

Miso mugi ječmen 400g MUSO

 

Miso mugi ječmen 345g Bio MUSO - KUP TEĎ

Miso mugi ječmen 345g Bio MUSO - KUP TEĎ

Miso MUGI ječmen DANIVAL 390g - KUP TEĎ

Miso ječmenné BIO Mitoku - KUP TEĎ

Miso rýžové BIO

 

 

Miso rýžové BIO -  KUP TEĎ

 

 

 

Miso shiro bílá rýže 400g MUSO

Miso shiro bílá rýže 400g MUSO - KUP TEĎ

Miso genmai hnědá rýže 400g MUSO

Miso genmai hnědá rýže 400g MUSO - KUP TEĎ

Miso bílé sušené 100g Mitoku

Miso bílé sušené 100g Mitoku - KUP TEĎ

Polévka Miso 6×10 g Bio MUSO

Polévka Miso 6×10 g Bio MUSO - KUP TEĎ

Instantní miso polévka s tofu 4x10g Mitoku

Instantní miso polévka s tofu 4x10g Mitoku 

Instantní miso polévka s wakame 4x10g Mitoku

 

 

Instantní miso polévka s wakame 4x10g Mitoku 

 

 

 

 

Polévka instantní Miso Classic Blend 3x7g Bio MUSO

Poévka instantní Miso Classic Blend 3x7g Bio MUSO 

Polévka instantní Miso Shiso Delight 3x7g Bio MUSO

 

 

Polévka instantní Miso Shiso Delight 3x7g Bio MUSO

 


 

Košík je prázdný.

Darkovy-poukaz

DARUJTE DÁRKOVÝ POUKAZ

Objednejte zboží za 1500 Kč a více a máte dopravu zdarma

Doprava-zdarma1

VEG 1 s vitamínem B12

VEG 1 multivitamín

Vyvinuto pro vegany - vhodné pro každého

zboží v e-shopu: 901 e-shop systém banan.cz
Vegan Society - veganská společnost Leaping bunny - cruelty free program Fair Trade internatioinal - organizace, která se snaží zajistit lepší podmínky pro farmáře i pracovníky z rozvojových zemí, Výrobky nesoucí toto logo byly obchodovány v rámci tohoto programu. Bio EU certifikační logo Bio CZ - národní ochranná známka pro biopotraviny.

Kategorie

Seznam článků

Informace

Nakupování v našem eshopu by pro Vás mělo být příjemné, jednoduché. Pokud tomu tak není, případně máte jakoukoli výhradu, připomínku nebo návrh na zlepšení, dejte nám vědět. Váš názor je pro nás cenný.

 

Provozovatel

Belle Plaine s.r.o.
Bukovany 23
779 00 Bukovany

+420 733 537 551

info@veganstore.cz

Bankovní spojení:
888777444/2010 (FIO)

IČ: 278 15 439
DIČ: CZ27815439

Podporujeme tyto způsoby plateb:

Přijímáme platby platebními kartami a převodem z účtu přes platební bránu GoPay

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. 

Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.