Proč je rafinovaný cukr tak nebezpečný?

Protože je zdrojem prázdných kalorií. Při rafinaci se z původního rostlinného zdroje (šťáva z cukrová řepy, cukrové třtiny) louhováním, vařením  a několikanásobnou filtrací odstraní téměř všechny živiny a minerálů v původní surovině obsažené a zbyde jen vykrystalizovaná vysoce energetická hmota.

Nadměrná konzumace cukru sebou nese řadu zdravotních rizik, od obezity, přes deprese a jiné civilizační choroby.  Cukr rovněž přispívá ke zvýšené tvorbě zubního kazu a trvale zvýšená hladina glukózy v krvi zrychluje stárnutí a zvyšuje poškození tkáně.

Sacharidy ke svému životu potřebujeme a setkáváme se s nimi už od narození, a to v podobě mateřského mléka. Bílý cukr, tedy jednoduchý sacharid, je ale pro nás nejméně vhodným zdrojem této živiny a měli bychom jej omezovat.

Přírodní náhradní sladidla mají nižší kalorickou hodnotu než cukr a nepřispívají ke vzniku zubního kazu. Proto se často užívají i v rámci zdravé výživy a různých diet.

Možné zdravější náhražky bílého cukru (1680kJ=401 kcal/100g):

Třtinový cukr přírodní - nerafinovaný (1 576 kJ/377 kcal) - vyrábí se krystalizací  z čerstvé třtinové šťávy s  vynecháním chemických procesů. Díky tomu si zachovává přirozený obsah minerálů a vitemínů. Bezlepkové.

Pšeničný sirup (1322kJ=316 kcal/100g) - vyrábí se hydrolýzou pšeničného škrobu s využitím přirozených enzymů. Má jemnou medovitou strukturu a světlou barvu. Mírná chuť.

Rýžový sirup (1323kJ=316 kcal/100g) - vyrábí se hydrolýzou rýžového škrobu s využitím přirozených enzymů. Má jemnou medovitou strukturu a světlou barvu. Mírná chuť.

Agávový sirup (1240kJ=296 kcal/100g) - přírodní sladidlo na bázi fruktózy. Obsahuje vysoký podíl ovocného cukru, menší množství dextrózy. Původem z Mexika. Bezlepkové.

Datlový sirup (1127kJ=269 kcal/100g) - přírodní sladidlo vyrobené pouze z datlí, bez přídavku cukru. Ovocná chuť. dobrá sladitelnost. Bezlepkové.

Javorový sirup (1105kJ=264 kcal/100g)  - přírodní sladidlo z mízy javoru cukrového. Získává se ze zahřátím zahuštěné šťávy.  Obsahuje draslík, vápník, zinek, mangan a jiné minerály a vitamíny. Tradice výroby a používání javorového sirupu byla převzata od severoamerických indiánů. Charakteristická nezaměnitelná chuť. Bezlepkové.

Kukuřičný slad (1315kJ=314 kcal/100g) - obilné slady jsou zdravější alternativou bílého cukru, šetří slinivku a nepřecházejí do krve, a proto jsou vhodné i pro diabetiky. Vyrábí se přirozenou fermentací obilí bez použití chemických látek. Sladidla mají konzistenci medu. Vyrábí se hydrolýzou kukuřičného škrobu a enzymů ze sladového ječmene.

Rýžový slad (1339kJ/317kcal/100g) - Obilné slady jsou zdravější alternativou bílého cukru, šetří slinivku a nepřecházejí do krve, a proto jsou vhodné i pro diabetiky. Vyrábí se přirozenou fermentací obilí bez použití chemických látek. Sladidla mají konzistenci medu. Rýžový slad je vyráběn pomalým, přírodním procesem, kdy jsou celá zrnka narušována, až se změní v hustou sladkou tekutinu, která obsahuje asi 30% rozpustných komplexních sacharidů, 45% maltózy, 3-4% glukózy a 20% vody. Rýžový slad je chuťově nevýrazný a tak neovlivňuje chuť výchozího pokrmu.

Ječmenný slad (1350kJ/320kcal/100g) - sladěnka, Sladovit tekutý, Sladovit sušený  (1350kJ=323 kcal/100g) - přírodní sladový výtažek z naklíčeného ječmene – sladu. Je to přírodní sladidlo bez jakýchkoliv konzervačních přípravků. Je vyhledávaným sladidlem v makrobiotické kuchyni.  Je bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků.  Silná - výrazná chuť, velmi hustá medovitá konzistence nebo prášek.

Stevia přesladká (0kJ=0 kcal/100g) - porcovaná, tablety se zásobníkem, náhradní tablety - získává se z výtažku z rostliny. Má cca 150x větší sladivost než bílý cukr. Neobsahuje sacharidy, není tak zdrojem energie.  Charakteristická nezaměnitelná chuť. Bezlepkové.