Zdravější slazení

Někdo to rád hořké, jiný sladké.

To, že bílý rafinovaný cukr je sice levné, ale ne úplně zdravé sladidlo, je neustále probíráno předními dietologickými odborníky a prezentováno v článcích po celém světě. Často ale zmiňují pouze redukci množství jednoduchých sacharidů a mnohdy chybí nabídka vhodných alternativ, které nám oblíbený pokrm mohou "zdravěji" osladit.

Small1

Proč je rafinovaný cukr tak nebezpečný?

Protože je zdrojem prázdných kalorií. Při rafinaci se z původního rostlinného zdroje (šťáva z cukrová řepy, cukrové třtiny) louhováním, vařením  a několikanásobnou filtrací odstraní téměř všechny živiny a minerálů v původní surovině obsažené a zbyde jen vykrystalizovaná vysoce energetická hmota.

Nadměrná konzumace cukru sebou nese řadu zdravotních rizik, od obezity, přes deprese a jiné civilizační choroby.  Cukr rovněž přispívá ke zvýšené tvorbě zubního kazu a trvale zvýšená hladina glukózy v krvi zrychluje stárnutí a zvyšuje poškození tkáně.

Sacharidy ke svému životu potřebujeme a setkáváme se s nimi už od narození, a to v podobě mateřského mléka. Bílý cukr, tedy jednoduchý sacharid, je ale pro nás nejméně vhodným zdrojem této živiny a měli bychom jej omezovat.

Přírodní náhradní sladidla mají nižší kalorickou hodnotu než cukr a nepřispívají ke vzniku zubního kazu. Proto se často užívají i v rámci zdravé výživy a různých diet.

Možné zdravější náhražky bílého cukru (1680kJ=401 kcal/100g):

Třtinový cukr přírodní - nerafinovaný (1 576 kJ/377 kcal) - vyrábí se krystalizací  z čerstvé třtinové šťávy s  vynecháním chemických procesů. Díky tomu si zachovává přirozený obsah minerálů a vitemínů. Bezlepkové.

Pšeničný sirup (1322kJ=316 kcal/100g) - vyrábí se hydrolýzou pšeničného škrobu s využitím přirozených enzymů. Má jemnou medovitou strukturu a světlou barvu. Mírná chuť.

Rýžový sirup (1323kJ=316 kcal/100g) - vyrábí se hydrolýzou rýžového škrobu s využitím přirozených enzymů. Má jemnou medovitou strukturu a světlou barvu. Mírná chuť.

Agávový sirup (1240kJ=296 kcal/100g) - přírodní sladidlo na bázi fruktózy. Obsahuje vysoký podíl ovocného cukru, menší množství dextrózy. Původem z Mexika. Bezlepkové.

Datlový sirup (1127kJ=269 kcal/100g) - přírodní sladidlo vyrobené pouze z datlí, bez přídavku cukru. Ovocná chuť. dobrá sladitelnost. Bezlepkové.

Javorový sirup (1105kJ=264 kcal/100g)  - přírodní sladidlo z mízy javoru cukrového. Získává se ze zahřátím zahuštěné šťávy.  Obsahuje draslík, vápník, zinek, mangan a jiné minerály a vitamíny. Tradice výroby a používání javorového sirupu byla převzata od severoamerických indiánů. Charakteristická nezaměnitelná chuť. Bezlepkové.

Kukuřičný slad (1315kJ=314 kcal/100g) - obilné slady jsou zdravější alternativou bílého cukru, šetří slinivku a nepřecházejí do krve, a proto jsou vhodné i pro diabetiky. Vyrábí se přirozenou fermentací obilí bez použití chemických látek. Sladidla mají konzistenci medu. Vyrábí se hydrolýzou kukuřičného škrobu a enzymů ze sladového ječmene.

Rýžový slad (1339kJ/317kcal/100g) - Obilné slady jsou zdravější alternativou bílého cukru, šetří slinivku a nepřecházejí do krve, a proto jsou vhodné i pro diabetiky. Vyrábí se přirozenou fermentací obilí bez použití chemických látek. Sladidla mají konzistenci medu. Rýžový slad je vyráběn pomalým, přírodním procesem, kdy jsou celá zrnka narušována, až se změní v hustou sladkou tekutinu, která obsahuje asi 30% rozpustných komplexních sacharidů, 45% maltózy, 3-4% glukózy a 20% vody. Rýžový slad je chuťově nevýrazný a tak neovlivňuje chuť výchozího pokrmu.

Ječmenný slad (1350kJ/320kcal/100g) - sladěnka, Sladovit tekutý, Sladovit sušený  (1350kJ=323 kcal/100g) - přírodní sladový výtažek z naklíčeného ječmene – sladu. Je to přírodní sladidlo bez jakýchkoliv konzervačních přípravků. Je vyhledávaným sladidlem v makrobiotické kuchyni.  Je bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků.  Silná - výrazná chuť, velmi hustá medovitá konzistence nebo prášek.

Stevia přesladká (0kJ=0 kcal/100g) - porcovaná, tablety se zásobníkem, náhradní tablety - získává se z výtažku z rostliny. Má cca 150x větší sladivost než bílý cukr. Neobsahuje sacharidy, není tak zdrojem energie.  Charakteristická nezaměnitelná chuť. Bezlepkové.

Košík je prázdný.

Darkovy-poukaz

DARUJTE DÁRKOVÝ POUKAZ

Objednejte zboží za 1500 Kč a více a máte dopravu zdarma

Doprava-zdarma1

VEG 1 s vitamínem B12

VEG 1 multivitamín

Vyvinuto pro vegany - vhodné pro každého

zboží v e-shopu: 901 e-shop systém banan.cz
Vegan Society - veganská společnost Leaping bunny - cruelty free program Fair Trade internatioinal - organizace, která se snaží zajistit lepší podmínky pro farmáře i pracovníky z rozvojových zemí, Výrobky nesoucí toto logo byly obchodovány v rámci tohoto programu. Bio EU certifikační logo Bio CZ - národní ochranná známka pro biopotraviny.

Kategorie

Seznam článků

Informace

Nakupování v našem eshopu by pro Vás mělo být příjemné, jednoduché. Pokud tomu tak není, případně máte jakoukoli výhradu, připomínku nebo návrh na zlepšení, dejte nám vědět. Váš názor je pro nás cenný.

 

Provozovatel

Belle Plaine s.r.o.
Bukovany 23
779 00 Bukovany

+420 733 537 551

info@veganstore.cz

Bankovní spojení:
888777444/2010 (FIO)

IČ: 278 15 439
DIČ: CZ27815439

Podporujeme tyto způsoby plateb:

Přijímáme platby platebními kartami a převodem z účtu přes platební bránu GoPay

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. 

Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.