Už jste se setkali s kokosovým olejem?

Kokosový olej je jedlý olej, který pochází z jádra kokosových ořechů z kokosové palmy označené jako Coca nucifera. Má různé využití – v kosmetice i kuchyni. Díky vysokému obsahu nasycených tuků je odolný vůči žluknutí, a proto vydrží minimálně šest měsíců při teplotě 24 °C zcela bez poškození.

Kokosový olej se získává suchým nebo mokrým zpracováním. Suché zpracování je založeno na tom, že se extrahuje bílá kokosová hmota z kokosového ořechu a vysuší se na ohni či slunečním záření. Poté se vylisuje nebo rozpustí s pomocí rozpouštědel na olej. Mokré zpracování je o něco složitější, vychází se však z emulze vody a oleje, kdy se pomocí odstředivky získává kokosový olej.

Panenský kokosový olej se lisuje za studena ze sušené dužiny kokosových ořechů. Bez tepelného zpracování a tím si zachovává důležité, zdraví prospěšné látky ve větším množství než konvenční olej.

Výživové přednosti kokosového oleje

Kokosový olej stejně jako jiné oleje na rostlinné bázi neobsahuje cholesterol. Více než 85 % tuků v kokosovém oleji jsou triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, které jsou velmi přínosné pro lidské tělo. Lidské tělo je využívá jako zdroj energie, a dále mají tyto mastné kyseliny antibakteriální vlastnosti.

Mimo to obsahuje kokosový olej také tři prospěšné kyseliny – laurová, kaprinová a kaprylová. Kyselina laurová umožňuje snadnou absorpci kokosového oleje. Má antivirové a antibakteriální účinky.

Další prospěšné látky obsažené v kokosovém oleji je kyselina linolová, kyselina olejová, kyselina fenolová a myristová, vitamín E a K a železo. Díky tomuto obsahu působí jako antioxidant, zpomaluje stárnutí pokožky a napomáhá hojení jizev. V kosmetice se využívá jako prevence proti vzniku vrásek.

Jak použít kokosový olej v kuchyni

Kokosový olej je v kuchyni běžně využíván zejména ke smažení při vysokých teplotách. Má mírně nasládlou chuť, která se skvěle hodí do pečiva či omáček. Nejen vegané a vegetariáni ocení jeho vhodné použití do nejrůznějších pomazánek - výborný je například v burákovém másle, kde smícháním s rozemletými, nepraženými burskými oříšky a troškou soli získáte skvělou a zdravou pomazánku. Buráky jdou samozřejmě obměnit s jakýmkoli druhem oblíbených oříšků. Jeho skvělou vlastností je tuhost při běžné teplotě, takže výsledná konzistence bude opravdu velmi máslová.

V kinech se používá kokosový olej pro přípravu popcornu.

Další kulinářské použití spočívá v tom, že se kokosovým olejem nahrazují ostatní méně zdravé tuky zejména cukrářských výrobků. Kokosový olej se dá konzumovat i samotný na pečivu jako zdravá náhražka margarínu nebo másla.

Použití kokosového oleje v kosmetice

V kosmetice se používá jako krém na suchou kůži. Pánové mohou použít kokosový olej jako balsám po holení, dámy pak pak ocení jeho snadnou roztíratelnost a vstřebatelnost při péči o pleť. Zanechává jemnou, nevtíravou a příjemnou vůni. Dále se používá při vlasových zábaleh, kde vyživuje vlasy, kterým dodává proteiny. Taktéž se z něj vyrábí mýdlo.

Kokosový olej je vhodný pro vás i pro vaše děti

Kokosový olej je vhodný pro celiaky (osoby se sníženou snášenlivostí lepku), alergiky i pro vegany. Je vhodný i při redukčních dietách místo živočišných tuků. Díky svým antioxidačním, antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem je vhodný i pro těhotné či kojící ženy a také pro děti. 

Diskuse