Už jste se setkali se lněnými semínky?

Lněná semínka pocházejí z rostliny, která se jmenuje len setý. Ta se pěstuje nejen pro tato semínka, ale také pro lněná vlákna, která se používají v textilním průmyslu. Lněná semínka se využívali v potravě už před 6000 lety.

Lněná semínka pomáhají zlepšit trávení, zajišťují nižší hladinu cholesterolu, pomáhají udržet čistou pleť, bojují proti rakovině (studie publikovaná v prestižním vědeckém magazínu Journal of Clinical Cancer Research) a podporují hubnutí.

Lněná semínka jsou malá hnědá semínka, které obsahují nejvíce omega 3 mastných kyselin v porovnání se všemi rostlinami na světě!

Výživové přednosti lněných semínek

Lněná semínka jsou zdravá zejména pro srdce – obsahují totiž omega 3 mastné kyseliny. V jedné lžíci lněného semínka najdeme 1,8 g omega 3 mastných kyselin.

Další cennou složkou jsou lignany, které mají významné antioxidační účinky. Lignany jsou také zdrojem vlákniny, což znamená, že i lněná semínka obsahují spoustu vlákniny. Ta je v lidském těle potřebná při předcházení některých chronických chorob (kardiovaskulární choroby, diabetes), ale také pro správné trávení.

Mimo již zmíněné obsahují lněná semínka také významné množství bílkovin, vitamín B1 a B6, mangan, hořčík, fosfor, železo a selen.

Lněná semínka neobsahují lepek, jsou tedy vhodná pro lidi s bezlepkovou dietou.

Jak použít lněná semínka v kuchyni

Existuje spousta způsobů, jak zařadit lněná semínka do jídelníčku – můžeme je přidat do domácího pečiva či sušenek. Lněná semínka neztrácí své pozitivní vlastnosti ani při tepelném zpracování, proto je můžeme bez problémů přidat snad do každého jídla.

Lněná semínka můžeme přidat do ranního smoothie. Přidat je můžeme i do jogurtu, který můžeme ještě osladit nějakým přírodním sladidlem, nebo do cereální kaše. Dále je můžeme zapéct do domácích koláčků, chleba, housek a jiného pečiva. Když ho smícháme s vodou, používá se do různých potravin místo vejce (například už při zmiňovaném pečení přidáme místo vejce namočená lněná semínka (2 lžíce semínek a 2 lžíce vody nahradí 1 vejce) – stejný postup můžeme využít i u jiných pokrmů jako jsou palačinky, bramboráky aj.)

Je vždy lépe semínka máčet, nebo pomlít. Celá semínka by prošla trávícím systémem bez užitku.

Za zmínku zcela jistě stojí i lněný olej, který uplatníme ve studené kuchyni i v preventivním dávkování po lžičkách.

Upozornění: lněný olej snadno žlukne, proto by se měl uchovávat chlazený, stejně tak jídlo s obsahem lněných semínek, nebo lněného oleje by mělo být uchováváno v chladničce.

Lněná semínka jsou vhodné pro vás i pro vaše děti

Dětem se mohou lněná semínka podávat od 7 měsíců věku (například rozmixované v kaši nebo ve formě lněného oleje). V průběhu dne se doporučuje podat dětem maximálně 3 lžičky lněného semínka nebo 1-2 čajové lžíce lněného oleje. Lněné semínko totiž působí jako přírodní projímadlo, což má výhodu v boji proti zácpě, ovšem u zdravého člověka může způsobit průjem.

Dospělí mohou dávky adekvátně navýšit.

Protože lněná semínka neobsahují lepek, jsou vhodná i pro lidi se sníženou snášenlivostí lepku. Jsou vhodná také pro těhotné a kojící ženy.