Náhražky
V začátcích mého přechodu na veganskou stravu (přešel jsem přímo, neprošel jsem vegetariánským obdobím) jsem začal zjišťovat, jak nahradím to, na co jsem byl roky zvyklý. Maso, mléko, sýry a vejce.
Informací je v dnešní době poměrně dost, tak jsem si začal kupovat i vyrábět rostlinná mléka, kupovat tofu a pracně shánět veganské sýry a veganské "maso". Koupit něco veganského v obchodě byl ještě před pár lety docela problém.
To mi vydrželo do té doby, než jsem si uvědomil, že žádné náhražky nejsou potřeba. Chuť veganského sýra, se nikdy nerovná chuti sýru z mléka, rostlinný nápoj nikdy nebude chuťově identický s mlékem a jakékoli sójové, pšeničné nebo jiné "maso", nedokáže přesně napodobit chuť opravdového masa. To je potřeba vzít jako fakt. Kdo čeká opak, bude nejspíš více či méně zklamán. Komu to nevadí, má vyhráno.
Naučte se svoje chuťové buňky vnímat kladně chuť tofu, mandlového nebo rýžového nápoje, přestaňte je považovat za náhražky, ale za plnohodnotný pokrm, čímž opravdu jsou a naučte se je využívat v kuchyni.
Přechodem na veganskou stravu se otevírají i nové možnosti a zvětšuje prostor pro poznávání nových chutí. Široký výběr obilovin, luštěnin a semen a jejich kombinace dává spoustu nových receptů. Zelenina a ovoce, jež se dá připravit různými způsoby, zajímavé koření a bylinky, které umožní ochutit rostlinnou stravu na tisícero různých způsobů. Inspirace se dá hledat v orientální, středoasijské nebo východoasijské či jiné kuchyni, kde má podíl rostlinné stravy historicky větší zastoupení než u nás. A to je dle mého názoru lepší cesta, cesta objevitelská.
Nemám v zásadě nic proti napodobeninám starých chutí, pokud zpracováním neutrpí kvalita a výrobce snahou o dosažení maximální věrnosti nenamíchá místo jídla chemický koktejl. Takovým náhražkám je lépe se vyhnout. Ty z rostlinných zdrojů, kde je použito rostlinné koření, bez přídavných látek, si s chutí můžeme dát jako zpestření.
Přeji dobrou chuť a množství dobrých nápadů.
Jaroslav Valůch
zakladatel a provozovatel obchodu VeganStore.cz