Tofu je pokrm vzniklý srážením sojového mléka vhodným srážedlem. Jako srážedlo bývá používána sádra - čínský způsob výroby tofu s vyšším obsahem vápníku, nebo vápenaté či hořečnaté soli typu Nigari (sůl odpařená z mořské vody a následně pročištěná) - japonský způsob výroby tofu, kdy vzniká tofu s výraznější chutí a hladkou texturou). Tofu lze vysrážet i za použití jiných srážedel, např. kyseliny citronové atd. Použité srážedlo má vliv na chuť a hlavně texturu výsledného tofu. Můžeme tak získat pevné, do kostek lisované tofu různé měkkosti, nebo hedvábné tofu krémovité konzistence.

Tofu je vzhledem ke snadné stravitelnosti, vysokému obsahu rostlinných bílkovin, nízkému počtu kalorií díky rozumnému obsahu tuků a nízkému  obsahu sacharidů a je jednou z dieticky nejhodnotnějších potravin, které lze z luštěniny zvané sója získat.

V západních zemích bývá tofu často označováno jako vegetariánská nebo veganská náhražka masa nebo sýra, což je velmi žalostné a nepravdivé. Tofu je plnohodnotná potravina jež je tradiční součástí mnoha asijských jídel a své uplatnění najde i v méně obvyklých pokrmech připravovaných z respektem k jeho unikátnímu charakteru.

Tofu má úžasnou schopnost vázat na sebe chuť z vnějšího prostředí. Proto bývá často marinováno, speciálně kořeněno, nakládáno do sojové omáčky, přidáváno k aromatizujícím pokrmům, k zelenině atd. v Japonsku se používá do Miso polévky, do salátu Hiyaykko, v Číně ochucené sojovou omáčkou bývá smaženo nebo dušeno se zeleninou, podáváno jako součást závitků, na Filipínách nebo v Malajsii bývá podáváno nasladko v pokrmu Taho.

Můžete vyzkoušet tyto nebo jiné speciality, anebo se inspirovat vlastní fantazií. Tofu můžete krájet na kostky, na plátky, podávat syrové, jen lehce okořeněné, můžete jej dusit, péct, smažit, grilovat, nakládat. Fantazii se meze nekladou.

V prodeji jsou k dostání tofu pomazánky, tofu karbanátky, tofu burgery, bílé tofu, uzené tofu, marinované tofu, lahůdkové tofu s mořskou řasou, bio tofu, hotovky z tofu, speciální koření na tofu a mnoho dalších výrobků.

Tofu je úžasné pro svou variabilitu.

Doporučení.

Sůl používejte přírodní, např.mořskou nebo  Himalájskou, oproti běžné kuchyňské obsahuje více minerálů. Solte opatrně.

Sojovou omáčku kupujte jen kvalitní, přírodním způsobem fermetovanou a zrající. Je plná vitamínů a enzymů, na rozdíl od levnější, ale chemické sojovky z velkoprodukce, plné aditiv a glutamátu. Používejte ji až na úplný závěr k dochucení. Vysokou teplotou se enzymy zničí.

Diskuse