Jak se jarní únava projevuje?

S příchodem jarních měsíců velká část populace pociťuje v různě velké míře pocit vyčerpání, nedostatek energie a střídání nálad. Ráno vstaneme odpočati a i bez většího energetického výdaje jsme unaveni odpoledne nebo v podvečer, dříve než je obvyklé v jinou roční dobu. U někoho jde o mentální a fyzické vyčerpání, které může být provázeno i bolestivostí a svalstva a větší citlivostí nervových vláken, u někoho dochází i ke snížení sexuální aktivity.

Co způsobuje jarní únavu?

Jarní únava je jev, který provází lidstvo od nepaměti. Bez ohledu na to jestli se jedná o vegana, vegetariána nebo konvenčně se stravujícího jedince. U veganů, kteří příliš nedbají na doplňování potřebných látek může být průběh jarní únavy intenzivnější s větší kulminační křivkou unavenosti a depresivních nálad.

Jarní únava je všeobecně způsobena proběhlou zimou, kdy byl delší dobu nedostatek slunečního svitu, díky krátkým dnům a časté oblačnosti. Střídání pobytu ve vytopených interiérech s venkovním chladem není také zcela přirozené. Ten kdo má v zimě dostatek pravidelného přirozeného pohybu může hovořit o štěstí, ale ani jemu se jarní únava zcela nevyhne.

Jarní únavě se nelze zcela vyhnout, lze však značně zkrátit a zmírnit její průběh.

Co by si měl nejen vegan hlídat při déletrvajícím pocitu unavenosti

Vitamín B12 - tento vitamín hraje důležitou roli při ochraně krevních buněk, zažívacího systému, mozkových funkcí a nervového systému. Nedostatek vitamínu B12, který ve veganské stravě chybí a i u ostatní populace nad 40 let bývá příjem z potravy nedostatečný, se mimo jiné - závažnější symptomy - hlásí i zvýšenou únavou. Proto jej nezapomeňte pravidelně doplňovat.

Vitamíny a minerály - v zimě, kdy je nedostatek čerstvé zeleniny a ovoce jako přirozených zdrojů vitamínů a minerálů, bývá jejich nedostatek častou příčinou vyčerpání. Nejčastěji se jedná vedle výše zmíněného vitamínu B12 o nedostatek železa, hořčíku, draslíku, kyseliny listové a vitamínů skupiny B a vitamínu C.

Dostatek kvalitních proteinů - bílkoviny jsou základním stavebním kamenem lidského těla a dodavatelem energie pro jeho pohon. Snižte jejich příjem, případně používejte málo kvalitní proteiny a metabolický i fyzický chod vašeho těla spolehlivě zabrzdíte. Prvním příznakem nedostatku proteinů je slábnutí, které následuje celkovým chátráním organismu. Vybírejte a kombinujte tedy pečlivě kvalitní rostlinné zdroje a na jaře si můžete dopomoci i proteinovým nápojem z přírodního koncentrátu.

Sacharidy - prvním krokem k redukční dietě bývá omezení sacharidů. Ve velkém většině to bývá i posledním krokem před rezignací z důvodu zvýšené únavy. Kalorie získané ze sacharidů a určitá hladina glykemických zásob je pro fuungování organismu nezbytná. Proto před úplným vynecháním vynecháním sladkého raději redukujte množství a volte místo rafinovaných cukrů přírodní sladidla jako jsou slady a sirupy, které obsahují více složitějších cukrů a navíc také minerální látky a vitamíny.

Co může pomoci zvládnout únavu ještě lépe?

Dostatek spánku - při spánku dochází k regeneraci organismu. Dopřejte svému tělu dostatek spánku, odmění se vám zvýšeným výkonem a zlepšením energetického hospodářství přes den.

Aktivní odpočinek - říká se "ve zdravém těle zdravý duch", ale ono je to spíš naopak. Dobrá mysl podporuje zdraví. k dobré náladě přispívá i aktivní odpočinek. Po náročné práci si dopřejte kromě úplného vypnutí (i to je potřebné) oddech v podobě sportu, procházky, času strávenému s vaším koníčkem.

Pohyb na čerstvém vzduchu a slunci - když přes zimu bylo sluníčko málo vidět, vystavte se mu nyní na jaře, kdy jsou delší dny a slunečných dní přibývá. Načerpáte kromě vitamínu D i dobrou náladu, protože sluneční paprsky podporují tvorbu hormonu serotoninu, který k ní přispívá. Kdo se umí na slunci protáhnout a proběhnout, tomu to půjde ještě o něco lépe.

Zeleninové a ovocné šťávy - doplňte energii a vitamíny kvalitní přírodní zeleninouvou nebo ovocnou 100% šťávou bez přidaného cukru. Samozřejmě dávkovat umírněně ať těch kalorií není přespříliš a nezapomínat na čerstvou zeleninu a ovoce.

Atioxidanty - dobré molekuly které nám pomáhají bojovat proti zlým molekulám - volným radikálům - jenž zapříčiňují nejen únavu, ale i závažné civilizační choroby. Mezi doporučené zdroje patří kakao, vitamin C, hroznové víno, čerstvá bio zelenina - nejlépe listová v syrové podobě, ovoce, ořechy, semínka, bio zelený čaj, koření a byliny - kurkuma, zázvor, česnek, oregano.