Pití čaje lapacho bylo na starém kontinentu objeveno teprve velmi nedávno a u nás je zatím stále poměrně neznámé. Pojďme se s tímto mimořádným nápojem blíže seznámit.

Lapacho je stále zelený strom s červenými květy rostoucí na části území Jižní Ameriky. Jsou známy desítky druhů tohoto stromu, ale pro zdravotně prospěšný nápoj mají význam jen některé. 
Původní obyvatelé Ameriky,  indiáni z Brazílie, severní Argentiny, Bolívie, Peru, Paraguaye a dalších jihoamerických států pijí nápoj ze stromu lapacho po tisíce let. Lapacho čaj je často nazýván jako "čaj Inků” Tento nápoj poskytuje řadu zdravotních benefitů.

Vyrábí se z vnitřní kůry stromu lapacho. Neobsahuje kofein a je bohatý na vitamíny a minerály, které pomáhají uchovat zdraví a životní energii. lapacho obsahuje například železo, vápník, hořčík, mangan, jód, bor nebo baryum.

Zdravotní účinky čaje lapacho:

  1. Pomáhá jako prevence při různých chorobách, jako je například artritida, diabetes, střevní problémy, infekce močového měchýře, astma a rakovina. Jeho použití se v mnoha ohledech vyrovná se v imuno stimulantům, jako je  echinacea a ženšen a předčí je, pokud jde o jeho potenciál jako podporný prostředek při léčbě rakoviny. 
  2. Působí jako mírné laxativum. Pravidelné používání odvaru z kůry lapacho bude udržje pravidelné vyměšování. Uživatelé všeobecně hlásí příjemné a umírněné uvolnění vnitřností, které vede k větší pravidelnosti bez jakýchkoli nepříjemných vedlejších účinků, jako je průjem.
  3. Funguje jako přírodní antibiotikum.
  4. Zpomaluje projevy stárnutí. Pokusy ukazují jednoznačnou inhibici volných radikálů. Volné radikály se silně podílí na normálním procesu stárnutí. 
  5. Posiluje imunitní systém a snižuje šance na onemocnění kvůli jeho poměrně silným antimikrobiálním účinkům.
  6. Pomáhá zlepšovat zdraví krve a kostní dřeně. díky zvýšené produkci červených krvinek se zlepšuje schopnost přenosu kyslíku v krvi. To má významný dopad na zdraví tkání v celém těle.
  7. Zmírňuje příznaky chřipky, nachlazení, horečky, popáleniny, dušnost, podráždění pokožky, kvasinkové infekce, infekce kostí, úplavice a dalších infekčních onemocnění.
  8. Pomáhá při  léčbě chronických onemocnění, jako je lupus, psoriáza a Parkinsonova choroba. Zlepšuje také projevy u HIV nemocných pacientů.
  9. Má protizánětlivé účinky, snižuje bolest, zánět a jiné příznaky artritidy.

Vedlejší účinky.

 

I když není pochybností o tom, že lapacho je velmi toxický pro mnoho druhů rakovinných buněk, virů, bakterií, plísní, parazitů a ostatních druhů mikroorganismů, jeví být bez jakéhokoli významné toxicity pro zdravé lidské buňky. Vedlejší účinky se objevují obvykle s izolovanými složkami ze stromu Lapacho a bývají omezeny na nevolnost a antikoagulační účinky a průjem a to jen ve vysokých dávkách.

 

Určitou nevolnost je však potřeba očekávat jako přirozený důsledek procesu detoxikace.

Doporučený způsob přípravy lapacho čaje

Existuje celá řada unikátních způsobů, jak vařit Lapacho čaj. Každý jihoamerický region v každé zemi má svůj vlastní recept.  Základní recept na tento čaj vyžaduje 2 čajové lžičky kůry lapacho na 1 litr vody. Vložit do vařící vody a vařit za snížené teploty po dobu 5 až 10 minut. Poté nechte čaj odstavený cca 20 až 30 minut. Nápoj můžete pít teplý i studený a uchovávat jej můžete i v lednici. Lapacho čaj zůstane svěží a uchová si přínos pro vaše po dobu několika dní.

Kolik a kdy pít čaj lapacho?
Lapacho lze během jako prevenci během sezóny chřipek a nachlazení, nebo když se pohybujete v infekčním prostředí. Doporučují se 2 šálky denně , ráno a večer. 

Během boje s akutní infekcí může být krátkodobě podáván nápoj z  lapacho několikrát denně. Je na každém, aby si určit optimální množství, které mu nezpůsobuje nepříjemné účinky.

Poznámka:
Doporučuje se také pít čaj z lapacho v kombinaci s yerba maté, což je nápoj z cesmíny paraguayské. Tato kombinace údajně zvyšuje efekt příznivých účinků čaje lapacho.

(zdroj: nutriplanet.org)