Co je chlorella?

Chlorella (Chlorella Pyrenoidosa) je sladkovodní jednobuněčná řasa, která je stará asi 2 miliardy let. Je to vlastně mikroskopický organismus – což je zahrnuto i v názvu, kdy chloros znamená zelená a ella je malý. Chlorella obsahuje nejvyšší množství chlorofylu ze všech rostlin na světě. Tato řasa roste přirozeně ve sladké vodě, pro své jedinečné vlastnosti ji ale lidé pěstují v rybnících pod přímým slunečním světlem. Celý proces – pěstování, sklizeň, přeměna v konečný produkt – je monitorován mikrobiology, aby byla zajištěna optimální nutriční hodnota a čistota produktu.

Proč je chlorella tak zdravá?

Chlorella obsahuje všechny esenciální aminokyseliny v optimálním poměru. Je také zdrojem esenciálních mastných kyselin, které zajišťují biochemické funkce v těle. Chlorella obsahuje vysoké množství chlorofylu, beta-karotenu, více než 20 vitaminů a minerálních látek – například železo, vápník, draslík, hořčík, fosfor, provitamin A, vitamin C, B1, B2, B5, B6, B12, E a K, biotin, kyselinu listovou a další.

Zdravotní účinky chlorelly

Chlorella posiluje imunitní systém a pomáhá v boji proti infekcím tak, že zvyšuje množství „dobrých“ bakterií v trávicím traktu. To napomáhá také k léčení vředů, zácpy, Crohnovy nemoci, vysokého krevního tlaku či vysoké hladině cholesterolu. Chlorella je populární hlavně v Asii, kde se už celá staletí používá k omezení šíření rakoviny v lidském těle. Dále pak se využívá k léčbě diabetes, astmatu a dalších nemocí. Významné je také jeho použití při léčbě rakoviny – snižuje negativní účinky ozařování při rakovině.

Další významnou schopností chlorelly je schopnost vázat na sebe těžké kovy a pomáhat je tak vyloučit z organismu. Tato detoxikační schopnost byla vědecky prokázána na rozdíl od protinádorových účinků, kde dostatek důkazů chybí a tyto účinky zatím nebyly věrohodně prokázány.

Chlorella, vegani a vitamín B12

Chlorella je často uváděna jako zdroj vitamínu B12 a jisté je, že vitamin B12 obsahuje. Vzhledem k tomu, že není jednoznačně prokázána využitelnost tohoto vitaminu z chlorelly je vhodnější tento vitamin doplňovat, např. pomocí multivitaminových tablet Veg 1, případně je vhodné, při užívání chlorelly jako zdroje, si pravidelně nechávat lékařsky zkontrolovat stav vitaminu B 12.

Vstřebatelnost chlorelly organismem

Buňky chlorelly mají odolnou vnější slupku (membránu), takže je lidský organismus nedokáže dostatečně vstřebat. Proto se při zpracování využívá procesu narušení buněčné stěny. Procesu disintegrace se dosahuje mechanicky - mletím, vysokotlakou homogenizací, mikrovlným zářením nebo sonickými pulsy. Nejšetrnější k zachování obsahu účinných látek je mechanická disintegrace.

Možné vedlejší účinky při užívání chlorelly

Mezi nejběžnější vedlejší účinky patří průjem, nevolnost, nadýmání, zelené zabarvení stolice, a žaludeční křeče, a to zejména v prvním týdnu používání. S postupem času by tyto vedlejší účinky měly polevovat (pokud se vůbec vyskytnou).

Užívání chlorelly by se měli vyhnout lidé, kteří trpí alergií na kteroukoli složku chlorelly (pozor by si měli dát hlavně lidé alergičtí na jód a plísně).

Protože neexistuje dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti užívání chlorelly v těhotenství nebo při kojení, je vhodně vyhnout se v tomto období užívání chlorelly.

Problém může nastat také u osob, které mají slabou imunitu (imunodeficience), a to zejména v souvislosti s množením „dobrých“ bakterií ve střevě.