Čaj je nečastější nápoj v Japonsku a důležitá součást japonské stravovací kultury. Různé druhy čajů jsou konzumovány miliony Japonců v různou denní dobu.

Nejznámější lokality, kde se čaj pěstuje, je Shizuoka, Kagoshimna, Kjótó a Uji. Čaj se dostal do Japonska z Číny okolo r. 700 nl.

Zelený čaj (Ryokuchy / rjokuča) je nejčastěji rozšířeným a nejoblíbenějším typem čaje a je rovněž hlavním elementem v japonském čajovém obřadu.

Japonci zpracovávají čaj a pěstují čajovník různým způsobem, což čaj dále kategorizuje. Kategorie (sorty) vznikají na základě rozdílů v času sklizně a množství slunečních paprsků, které čajovník dostává. Následující typy čajů jsou nevíce rozšířené a oblíbené:

  1. Gyokuro / gjokuro – zelený japonský čaj z lístků sklízených ručně v 1. sklizni. Čajové keře jsou cca 20-30 dní před sklizní stíněny před sluncem. Čaj obsahuje více kofeinu, chlorofylu a méně tříslovin.  Teplota vody 50-60°C. Louhování 2-3 min.
  2. Sencha / senča – tak jako gjokuro, čaj sklízený v 1. sklizni, ovšem nechráněný před sluncem. Teplota vody 65-70°C. Louhování 1-2 min.
  3. Bancha / banča – čajové lístky sklízené ve 2. sklizni na přelomu léta a podzimu – unikátní přírodní silná chuť – nižší obsah kofeinu - používaný v makrobiotice jako denní nápoj. Teplota vody 80°C. Louhování 2-3 min.
  4. Kukicha / kukiča – větvičkový čaj – vzniká při třídění lístků pro čaje Matcha a Sencha – díky použití jiné části rostliny oplývá zvláštní chutí, netypickou pro jiné zelené čaje – jeden z preferovaných čajů v makrobiotice. Teplota vody 70-80°C. Louhování 2-3 min. Možno louhovat až 3x.
  5. Matcha / mača – práškový zelený čaj – čaj z nejkvalitnějších lístků, které jsou sušeny a následně jemně pomlety na prášek – čaj používaný při čajových obřadech, šlehá se při louhování speciální metličkou – často se používá i k dochucování jiných pokrmů (soba těstoviny, mochi, čajová zmrzlina aj.). Teplota vody 70-85°C. Rozšlehat metličkou.
  6. Hojicha / hodžiča – na dřevěném uhlí pražené lístky Banchi  - dávají čaji jinou (kouřovou) příchuť. Teplota vody 80°-90°C. Louhování 2-3 min.
  7. Genmaicha / genmajča – čaj Bancha s praženou hnědou rýží. Teplota vody 80°C. Louhování 2-3 min.
  8. Genmai kukicha / genmaj kukiča – čaj Kukicha s praženou hnědou rýží. Teplota vody 80°C. Louhování 2-3 min.

Všechny sorty čajů představují způsob zpracování a pěstování, ne samotný rostlinný zdroj. Lze se tedy setkat s méně kvalitními čaji až po exkluzivní, ručně zpracované čaje. Dobré je tedy nakupovat čaj z prověřených zdrojů. Nejlépe přímo japonské výroby.

Pár doporučení

  • čaj nezalévejte vařící vodou
  • nejlepší je měkká voda
  • množství čaje na jeden nálev je obvykle okolo1g na 0,2l šálek
  • pokud použijete příliš horkou vodu, nebo čaj necháte louhovat příliš dlouho, vylouhuje se více tříslovin a čaj bude hořký
  • pokud louhujete čaj a čajové lístky necháváte během pití v šálku, můžete upít 2/3 objemu a dolít až 3x do plna horkou vodou
  • lístkové čaje můžete louhovat 2 – 3x s mírně prodlouženou dobou louhování
  • nepovažujte jakýkoli balený zelený „pigi“ čaj v nálevových sáčcích za příliš kvalitní - ať má sebehezčí obal, ať stojí co stojí a ať se jmenuje jak se jmenuje