Kurkuma má svůj původ v jihozápadní Asii, pro svůj růst potřebuje dostatečné množství srážek a teplotu 20-30 °C. Pochází z kořene kurkumovníku dlouhého, který u nás označujeme jako indický šafrán. Tento kořen se nasuší a poté rozemele na nám známý žluto-oranžový prášek, což je barva typická pro kurkumu a je třeba součástí oblíbeného kari koření. Má příjemnou pikantní a trošku nahořklou chuť a používá se do nesčetného množství jídel nebo jako doplněk stravy (např. v tobolkách). V minulosti byla kurkuma používána jako koření, přípravek k hojení ran ale také jako textilní barvivo.

Výživové přednosti kurkumy

Kurkuma obsahuje velké množství manganu, železa, vitamínu B6, vlákniny, mědi a draslíku.

Významnou látkou v kurkumě je její oranžový pigment zvaný kurkumin. Ten má výrazné protizánětlivé účinky a na rozdíl od léků určených proti zánětům, neprodukuje žádné toxiny. Dále se kurkumin využívá jako efektivní léčba střevních zánětů (působí také jako prevence rakoviny, zejména rakoviny tlustého či tenkého střeva) a také přináší úlevu při revmatoidní artritidě. Kurkumin má rovněž velmi silné antioxidační účinky, takže dokáže neutralizovat volné radikály a chemikálie v lidském těle. Pomáhá osobám trpícími cystickou fibrózou, onemocněním mladých lidí, kteří se dožívají maximálně 30 let. Jedná se o onemocnění plic s nadměrnou produkcí tlustého hlenu (kurkuma omezuje nadměrnou produkci právě tohoto nebezpečného hlenu, poškozující slinivku).

Jak použít kurkumu v kuchyni

Nejznámější využití kurkumy je její použití coby koření ve formě prášku. Protože její původ je v indických a asijských zemích, její použití je zde velmi rozšířené. V Asii se kurkuma využívá zejména pro svou chuť, mimo Asii se pak využívá také pro svou žlutou barvu (například v jižní Africe se přidává do rýže, které dodá krásnou zlatavou barvu). Používá se jako přírodní barvivo v nápojích, pečivu, mléčných výrobcích, zmrzlině, jogurtu, pomerančovém džusu, ale také do omáček.

Využívá se ve své sušené práškové podobě, ale také čerstvá – pak má podobné využití jako kořen zázvoru a stává se základem mnoha jídel či nápojů. Čerstvou kurkumu je v České republice ale poměrně obtížné sehnat.

Jak už název indický šafrán napovídá, používá se také jako alternativa mnohem dražšího šafránu pravého.

Kurkuma se používá také v medicíně na poruchy trávení, krčních infekcích při nachlazení nebo při onemocnění jater.

Kurkuma je vhodná pro vás i pro vaše děti

Jako koření je kurkuma vhodná pro všechny. Klinické studie prokázaly, že kurkuma dokáže u dětí významně snížit riziko vzniku leukémie. Kurkumu by ale neměly bez konzultace s lékařem užívat děti, které mají podstoupit nějaký chirurgický zákrok nebo trpí žlučníkovými problémy, dále pak děti, které berou léky na srážlivost krve či překyselení žaludku. Kurkuma také ovlivňuje množství cukru v krvi, a proto by ji neměly užívat ani děti trpící cukrovkou. Kurkuma neobsahuje lepek, proto je vhodná i pro lidi se sníženou snášenlivostí lepku.

Tip: kurkumu můžete použít i do studeného nebo teplého nápoje.