Jistě jste už slyšeli, že ty „správné“ tuky najdete jen v rybách a mořských plodech. Vegetariáni a vegani ryby ani jiné vodní živočichy nekonzumují a proto mají nedostatečný přísun Omega-3 mastných kyselin.

Co jsou to esenciální mastné kyseliny?

Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 jsou důležitou složkou buněčných membrán a jsou spolučinné při regulaci tlaku krve a při regulaci zánětlivých procesů, pomáhají při prevenci kardiovaskulárních chorob, cukrovky a některých typů rakoviny. Patří mezi esenciální, tzn. Že si je lidské tělo neumí samo vytvořit a musí být dodávány v potravě.

Nejíš ryby = nebudeš zdravý

Příjem omega 3 mastných kyselin ze stravy je obecně považován za nedostatkový. Proto bývá v konvenční stravě zdůrazňována důležitost konzumace ryb. Ryby pocházející z chladných vod, obsahují ve svém organismu významné množství těchto mastných kyselin.

A co ti, kteří ryby nejí?

Suplementovat? Ne! Pozitivní účinky užívání omega-3ve formě doplňků stravy na lidský metabolismus jsou neprůkazné a některé výzkumy ukazují, že jejich užívání riziko rakoviny naopak zvyšuje.

Pro vegetariány a vegany jsou navíc suplementy nevhodné, protože jsou většinou vyráběny na bázi rybího tuku.

Omega-3Vyvážený poměr

Omega-6 a Omega-3 mastné kyseliny nemají stejné účinky. Omega-6 jsou pro-zánětlivé, zatímco omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek.

Zánět je nezbytný pro naše přežití. Pomáhá chránit naše tělo před infekcí, ale může také způsobit vážné poškození a přispívá k onemocnění, když je zánětlivá reakce nevhodná nebo nepřiměřená.

Zjednodušeně řečeno, strava, která má vysoký obsah omega-6, ale s nízkým obsahem omega-3 zvyšuje zánět, zatímco strava, která obsahuje vyvážené množství obou snižuje zánětlivost.

Ve stravě západního stylu je konzumováno příliš mnoho omega-6 a málo omega-3. Tomuto nepoměru (běžně kolem 16:1) je připisován zvýšený výskyt vážných civilizačních chorob.

Odborníci doporučují jako ideální poměr omega-3 k omega-6 1:4 až 4:1.

Problémem s nedostatkem důležitých esenciálních mastných kyselin omega-3 lze předejít vhodnou skladbou jídelníčku a pravidelnou konzumací rostlinných zdrojů, kde je těchto látek dostatek a kde jsou omega-3 i omega-6 ve vyváženém poměru, což je také důležité.

Nejlepší veganské zdroje s vysokým obsahem a vyváženým poměrem „zdravých tuků“:

  • Lněná semena - vysoký obsah omega-3
  • Konopná semena - skvělý poměr mezi omega-3 a omega-6 + kvalitní zdroj plnohodnotných proteinů
  • Chia semena - dobrý zdroj omega-3 + dobrý zdroj energie
  • Mořské řasy - - vyvážená poměr mastných kyselin + zdroj minerálů a vitamínů skupiny B
  • Kokosový olej - nejlepší a nejzdravější z olejů co se týká zdravých tuků, vhodný do studené kuchyně i ke kosmetickému využití na ochranu pleti
  • Mungo fazole - zdroj kvalitních živin, vysoký obsah omega-3
  • Zelená, čerstvá listová zelenina - nižší obsah omega-3, ale vyvážený poměr a plno dalších živin