Makronky. Mandlové cukroví. Tuto lahodnou pečenou pochoutku zná asi většina milovníků sladkého. Před pár lety to byl obrovský hit, jehož popularita přetrvává i do dnešních dnů. 
A kdy jindy se pustit do pečení sladkostí, když ne před vánočními svátky. Tuto laskominku ocení téměř každý. A to zejména v její veganské podobě, kdy se nepoužívají vejce, ale tzv. aquafaba, což není nic jiného, než nálev ze sterilované cizrny, který se chová, jako vinikající pojivo, které minimálně ovlivní výslednou chuť pokrmu.
Aquafabu je nejlépe použít koncentrovanou - její příprava je jednoduchá. Slejete nálev z plechovky cizrny do hrnce a při nízké teplotě pomalým vařením necháte odpařit část vody. Nálev se stane tmavší a hustější. 2 polévkové lžíce takto připravené aquafaby by měly nahradit 1 střední vejce. V čisté uzavřené sklenici se dá skladovat poměrně dlouho v chladničce do doby, kdy ji budeme opět potřebovat.
A nyní k receptu na makronky.
Použité ingredience.
Základ:
  • 150 ml koncentrované aquafaby (nálev z cizrny)
  • 200 g kvalitní jemné mandlové mouky
  • 200 g cukru - moučky
  • 200 g bílého krystal cukru
  • 60 ml vody
Na přibarvení (dle preferenci): přírodní cukrářské barvivo (růžové - trošku malinové šťávy, červené - může být trochu šťávy z červené řepy, hnědé - kakaový prášek, atd.)
Náplň: krém (arašídový, oříškový, čokoládový, karobový, atd.) 
Na dochucení (volitelně): vanilka, nebo vanilkový extrakt
Příprava.
  1. Aquafaba - slejte nálev ze sterilované cizrny do menšího hrnce nebo na pánev. Za zpočátku občasného, později stálého míchání pomalu vařte při střední až mírné teplotě dokud nálev  nedosáhne konzistence podobné syrovému vaječnému bílku. Poté odměřte 150 ml, pokud máte více nálevu, můžete jej uskladnit v chladničce pro pozdější použití.
  2. Do větší mísy prosejte přes síto mandlovou mouku a moučkový cukr. K tomuto úkonu je vhodné použít nějaké kuchyňské nářadí, např. gumovou nebo silikonovou stěrku, kterou hmotu přes síto protlačíte. Poté obě ingredience v míse dobře promíchejte - opět je vhodné použít např. šlehací metličky, které obsah dobře promíchají.
  3. Vlejte do mísy s promíchanou směsí 75 ml aquafaby a odložte stranou.
  4. Připavte si probarvovací směs. Probarvovací ingredienci dobře promíchejte se zbylým množstvím aquafaby a poté vlejte do mísy se směsí mandlové mouky a moučkového cukru a rovnoměrně dobře promíchejte.
  5. V malé pánvi zahřejte cukr s vodou na střední intenzitě na teplotu cca 115°C. Pozor na přehřátí.
  6. Během toho, co ohříváme cukr s vodou, si vyšleháme probarvenou aquafabu na střední rychlost mixéru nebo šlehače až do doby, kdy se začne hmota formovat do středně pevných kopečků, poté můžeme rychlost šlehače snížit na minimum a ještě zlehka prošlehat.
  7. Poté co cukr dosáhne požadované teploty, odstraňte jej ze sporáku a opatrně vlijte do mixéru, neseškrabávejte hmotu ze dna. Na vysokou rychlost mixujte cca 8-10 min. Výsledná hmota bude lesklá a načechraná.
  8. Vemte mísu s mandlovou směsí a hmotu do ní ručně vmíchejte. Těsto míchejte do vláčné konzistence. Otáčejte s mísou a převracejte směs, dokud nedosáhnete rovnoměrného promíchání. Dobře promíchaná směs by měla odpadávat z míchacího nářadí (dřevěná nebo plastová špachtle, vařečka) v silnějších provazcích.
  9. Dejte polovinu těsta do cukrářského zdobicího sáčku opatřeného hladkým cca 1-1,5 cm širokým koncem.
  10. Vytlačujte na pečicí plech pokrytý pečicím papírem kolečka o průměru cca 3,5 - 4 cm. Chce to trošku zručnosti a praxe vytvářet stejně velká kolečka. Nedělejte si starosti z toho, pokud je povrch koleček hrubý a nerovnoměrný. Těsto se na papíru uklidní a sedne si.
  11. Poté co máte plochu papíru pokrytou (kolečka by se neměla dotýkat), je potřeba odstranit veškeré vzduchové bubliny - dobrý způsob jak to udělat, je vzít plech a z několika centimetru jej rovně - naplocho - upustit na kuchyňskou pracovní desku. Tento postup můžete pro lepší výsledek zopakovat.
  12. Doplňte cukrářský sáček a na další plech s papírem celý postup tvarování zopakujte do vypotřebování těsta.
  13. Nechte vytvarovaná kolečka odpočívat na plechu cca 1 hod. Vše je připraveno k pečení v okamžiku, kdy se můžete koleček zlehka dotknout bez toho, aby vám na prstu těsto ulpívalo. Pro urychlení sušení můžete na těsto mírným prodem pustit větrák.
  14. Předehřejte pečicí troubu na 100°C. tato teplota je doporučena, každá trouba peče jinak - chce to trošku experimentovat a doladit teplotu podle dosažených výsledků.
  15. Plech by v troubě měl být umístěn uprostřed a kolečka těsta by se měla péct cca 30 min. Poté vypněte teplotu a nechte je v troubě se zavřenými dvířky 15 min, poté ještě dalších 15 min s pootevřenými dvířky. Kolečka by měla být suchá na okrajích, spodek by může být ještě trochu měkký, proto je nesundávejte okamžitě z papíru, ale místo toho celý papír i s kolečky sundejte a nechte někde bokem vychladnout.
  16. Opakujte celý proces i s druhým plechem, teplotu můžete mírně poupravit podle výsledku z prvního pečení.
  17. Jakmile budou kolečka vychladlá, spárujte je k sobě na základě velikosti.
  18. Použijte zdobicí sáček, který naplníte požadovaným krémem (arašídový, oříškový, čokoládový, kakový atd.) a aplikujete na jednu polovinu makronky, kterou jemně přiklopíte druhou polovinou.
  19. Jakmile naplíte všechny makronky, uložte je do vzduchotěsné nádoby a uložte přes noc do chladničky.
  20. V chladničce mohou být bez změny kvality nejméně 4 dny. Podle zkušeností však víme, že málokomu tam tak dlouho vydrží :)
Podělíte se s námi o vaše úspěchy s přípravou makronek?