Quinoa - Matka zrn
Quinoa pochází z And, z pohoří Jižní ameriky, kde je prokazatelně cílevědomě pěstována pro potravu již více než 5000 let. Inckým válečníkům dodávala sílu do boje. Není divu, neboť zrna, nebo semena chcete-li, jsou neuvěřitelně výživná. Legenda praví, že Incký císař každoročně na oslavách za velké slavnostní ceremonie sázel první semínka quinoi. Faktem je, že quinoa z historických pramenů zmizela okolo roku 1523, když Francisco Pizzaro, španělský průzkumník a dobyvatel, nechal zničit všechna pole quinoi, stejně jako vše co bylo spjato s posvátnými obřady a s inckou kulturou. Zbylo pouze pár míst ve velkých výškách And, kde zůstala růst divoce, a kde ji člověk znovu objevil v roce 1970.
Rostlina se řadí k pseudoobilovinám. Existuje více než 120 druhů merlíku, ale nejčastěji pěstovány jsou 3 hlavní typy: nejběžnější bílá, dále pak červená a černá quinoa. Bílá je jemnější chuti, červená má výraznější oříškovou příchuť a černá semena jsou křupavější.
Z živin quinoa obsahuje ve významném množství:
- Bílkoviny. Quinoa obsahuje plnohodnotné bílkoviny s kompletním zastoupením esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro správný vývoj a pro růst svalové hmoty, a které si tělo člověka nedokáže samo vyrobit a musí být dodány z potravy. Obzvláště u veganské a vegetariánské stravy bývá zastoupení aminokyselin z rostlinných zdrojů problém. Quinoa je jedna z mála rostlin, které tento problém spolehlivě řeší.
- Vláknina. Quinoa obsahuje mnohem vyšší obsah vlákniny než jiné obiloviny. Jedná se hlavně o rozpustnou vlákninu, která pomáhá snížit hladinu cukru v krvi, pomáhá snižovat cholesterol a pomáhá při hubnutí.
- hořčík
- fosfor
- kyselinu listovou
- měď
- železo
- zinek
- draslík
- vitamíny B1, B2, B6
- sacharidy, Quinoa má nízký glykemický index. Je známo, že potraviny z vyskokým glykemickým indexem přispívají k obezitě a bývají spojovány s mnoha civilizačními chorobami západní civilizace, jako je cukrovka a získané srdeční onemocnění. Quinoa, i přes vyšší množství sacharidů má index jen 53, což je považováno za nízké číslo.
- Quinoa obsahuje v menším množství vitamíny také B a E a tuk v podobě Omega-3 mastných kyselin
Quinoa je přirozeně bezlepková. Často bývá pěstována jako Bio plodina. Přirozeně bezlepková, znamená, že je mnohem zdravější, než bezlepkové potravinyvyrobené z rafinovaných škrobů.
Obsahuje ve vyšším množství než jiné plodiny flavonoidy Quercetin a Kaemprefol. jedná se o antioxidanty, u nichž byly prokázány protizánětlivé, antivirové, protirakovinnové a antidepresivní účinky.
Quinoa obsahuje velké množství minerálů, ale obsahuje také oxaláty (kyselinu fytovou), která může snížit vstřebávání vápníku z potravy. Proto je vhodné semena quinoi před vařením namáčet nebo nechat vyklíčit. Namáčení, nebo klíčení odstraňuje většinu kyseliny fytové. Klíčení navíc zvyšuje i tak vysoký obsah prospěšných antioxidantů.
Před vařením se kromě jiného doporučuje semena opláchnout, splaví se tím z povrchu možné saponiny, látky způsobující mírně nahořklou chuť.
Quinoa je velmi rychle uvařena, vaří se v poměru 1 šálek quinoi na 2 šálky vody cca 15 - 20min.
Existují desítky různých způsobů,jak připravit z quinoi chutný pokrm. Může být podávána na slano jako příloha místonrýže, nebo na sladko s ovocem jako nákyp, přidávána do dezertů, smažena nebonpečena jako placky. Chutná je kaše, výborná je do salátů.
Z quinoi se také vyrábí výborně stravitelné a chutné vločky a mele mouka.
A zajímavost: NASA (americká agentura pro výzku vesmíru a vesmírné lety) navrhla quinou jako ideální potravinu pro kosmonauty.
(zdroj: authoritynutrition.com, wholegrainscouncil.org, latinamericanscience.org)