Placky z černé čočky Udad Papad
Placky se výborně hodí jako jednoduchá, lehká příloha.
Černá čočka Vigna mungo je luštěnina rostoucí na indickém subkontinentu. Byla jednu dobu považována za druh mungo fazole. Plodina je pěstována po staletí a černá čočka je jednou z nedražších luštenin v Indii a Pákistánu.
Používá se k přípravě tradičního pokrmu Dal.
Černá čočka je nutričně velmi hodnotná zejména díky obsahu proteinu, draslíku, vápníku a vitamínů skupiny B (niacin, thiamin, riboflavin). Obsahuje esenciální aminokyseliny vhodně doplňující ty, které se nalézají v obilovinách. Proto bývá nejčastěji konzumována s rýží nebo obilnými plackami (chapati, roti).
Můžete je ohřát, opéct nebo grilovat a použít jako přílohu k salátu, pomazánce nebo hlavnímu jídlu. Země původu:
Energie: 1407 kJ/334 kcal; Bílkoviny: 9,1 g; Sacharidy: 51,9 g; Tuky: 9,6 g; Z toho nasycené mastné kyseliny: 1,1 g; Sůl: 0,75 g.
* Pole označená hvězdičkou jsou povinná