Tofu

Tofu

Co je tofu?

Tofu má svůj původ v Číně, kde se vyrábí více než 2000 let a odkud se jeho výroba rozšířila do dalších asijských zemí. V Evropě se tofu dostalo více do povědomí až ve 20. století.


2 rychlovky na gril

2 rychlovky na gril

Znáte to, chuť ke grilování je veliká, přátelé pozvaní a času na přípravu jídla se zrovna nedostává, anebo se vám zrovna nechce kuchtit. Co teď?

Z naší nabídky jsme pro vás vybrali a ugrilovali 2 burgery od různých českých výrobců.


Quinoa - Matka zrn

Quinoa - Matka zrn

Tak jako inkové v dávných dobách považovali zrna Quinoi za posvátná, tak i my dnes si nacházíme cestu zpět k moudrosti našich předků a opět objevujeme výjimečnou rostlinu.Quinoa_2

Merlík chilský, jak se česky tato rostlina nazývá, produkuje semena, jež mají značnou výživovou hodnotu a několik skvělých předností, pro něž je dobré zařadit je do jídelníčku.


Seitan - domácí výroba

Seitan - domácí výroba

Co je seitan?

Seitan je pokrm zhotovený z pšeničné bílkoviny. Jedná se vlastně o téměř čistý lepek (angl. gluten) izolovaný z mouky vymýváním škrobu a následně tepelně zpracovaný.

Využití seitanu.

Seitan je svojí strukturou i vzhledem podobný masu a jeho využití v kuchyni je také obdobné.  Vzhledem k nevýrazné neutrální chuti samotného seitanu, ale přitom dobré schopnosti absorbovat chuť zvenčí, je jeho využití velmi široké. Seitan lze marinovat, grilovat, smažit, péct, dusit se zeleninou, používat do směsí a nádivek. Fantazii se meze nekladou. 


Nejčastější mýty o veganské stravě - díl 3. - "veganská strava není chutná a nenasytí"

Nejčastější mýty o veganské stravě - díl 3. - "veganská strava není chutná a nenasytí"

Od masojedlíků to slýcháváme neustále: "nemohl bych být bez masa", "co vy vegani jíte?", "maso mi chutná, nechci se ho vzdát", případně smířlivější: "maso bych omezit dokázal, ale sýrů se nevzdám" a spousty dalších argumentů, které vždy ústí k závěru, že maso a živočišné produkty jsou to jediné dobré a zelenina, ovoce, ořechy a semínka, obiloviny a luštěniny jsou vhodné leda na zpestření, jako přílohy (k masu samozřejmě), dezerty, nebo do pečiva. Ale maso je prostě maso!


Nejčastější mýty o veganské stravě – díl 1. „Veganská strava neobsahuje dostatek proteinů!“

Nejčastější mýty o veganské stravě – díl 1. „Veganská strava neobsahuje dostatek proteinů!“

Proteiny - bílkoviny, jsou látky přírodního původu. Jsou základem veškerých živých organismů a plní v těle živočichů různé, životně důležité funkce. Mimo jiné jsou stavební látkou svalstva, plní transportní a ochranné funkce. Proteiny jsou složené z aminokyselin, které tvoří vzájemnou vazbu.  Většinu aminokyselin si náš organismus dokáže vyrobit sám. Některé aminokyseliny, které nazýváme esenciální, si lidské tělo vyrobit nedokáže a tyto musí být dodány v naší potravě. Jsou to: histidin, isoleucin, leucin, lysin, methionin, fenylalanin, treonin, tryptofan a valin. Další aminokyseliny jsou částečně esenciální (vznikají pouze za přítomnosti některé z esenciálních aminokyselin): cystein (methzonin), tyrosin (fenylanalin). Další - Arginin je esenciální jen v době růstu.


7 tipů, jak být fit a plný života i na jaře

7 tipů, jak být fit a plný života i na jaře

Jaro je období znovuzrození. My vám přinášíme pár užitečných rad pro fyzický i mentální detox. Pokud se jimi budete řídit, je velká pravděpodobnost, že si jaro i celý rok užijitete ve zdraví a pohodě.


Obalování v Hrašce

Obalování v Hrašce

Směs na obalování Hraška je unikátní český výrobek na čistě rostlinné bázi, bez jakýchkoli přídavných látek. Název odkazuje k tomu, že hlavní složkou této delikatesy je hrách. Dále pak obsahuje směs obilovin (kukuřice, rýže, jáhly), česnek, sůl, směs koření a chilli.


Javorový sirup - dobré sladidlo i přírodní a veganská náhrada medu.

Javorový sirup - dobré sladidlo i přírodní a veganská náhrada medu.

Javorový sirup  je v severní Americe široce používán jako poleva na palačinky, vafle, a francouzské toasty. Může být rovněž použit jako sladidlo pro müsli, obilné a rýžové kaše, dorty, koláče, pečivo, čaj a kávu. Javorový sirup může být také použit jako náhrada za med s vínem (medovina).