Seitan si získává velmi rychle oblibu a je často součástí menu ve vegetariánských restauracích. Na veganstore.cz nabízíme chlazený seitan, nebo výborné hotovky ze seitanu.  Chlazený seitan slouží spíše jako polotovar k následnému dalšímu zpracování (lze ale konzumovat i přímo). Hotovky není potřeba nijak dál upravovat.

Domácí výroba seitanu.

Kdo si troufá, má čas a prostor, může se směle pustit do výroby seitanu svépomocí.

Nejjednodušeji zakoupením pšeničného lepku v sušené práškové formě, prodává se po dnázvem seitan fix. Lepek se smíchá z vodou v poměru cca 1:1 a vypracuje se vláčné těsto. Je třeba těsto dobře zpracovat - kvalitně promíchat, jinak se bude seitan při vaření trhat.

Levnějším a pro mnohé zajímavějším způsobem je výroba seitanu z mouky. I z toho důvodu, že můžete použít mouku dle vlastních preferencí, např. bio mouku z ekologického zemědělství. Vždy však pšeničnou, nejlépe hladkou mouku. Pšenice obsahuje nejvíce lepku a z těsta z hladké mouky se škrob vymyje důkladněji.

  • 1kg mouky smíchejte se studenou vodou a vypracujte vláčné těsto. Jedná se o poměrně pracnou záležitost, kterou ale s troškou trpělivosti a šikovnosti zvládne každý. V míse hněteme a obracíme těsto (rukama, vařečkou, jak komu libo) tak dlouho, až přestane lepit a začne se pěkně odvalovat od stěny mísy. Těsto musí být opravdu dobře zpracované. To je základ úspěchu. Kdo má kuchyňského robota, má práci snažší :)
  • Vypracovanou kouli těsta nechejte cca 20min odležet, někdo radí ponořit jej do mísy s horkou vodou (nevím, nezkoušel jsem). 
  • Po odležení těsta následuje vymývání škrobu z těsta pod vodou. Kouli těsta hněteme rukama ponořené pod studenou vodou ve větší míse. Je možné a účelnější vymýání pod mírně tekoucí vodou, je zde však větší spotřeba vody. Hnětením těsta dochází k postupnému vyplavování škrobu. Voda se zbarví škrobem do bíla. Je třeba vodu slít a doplnit čistou vodu. Tento postup se opakuje tak dlouho, až se škrob přestane vyplavovat a v míse při hnětení zůstává téměř čistá voda. Pokud jste těsto zpracovali dobře, nemělo by se trhat a mělo by držet při sobě. Je tomu třeba trošku pomáhat při samotném hnětení udržováním tvaru. Na celý proces vymývání padne poměrně dost vody. Můžete ji slévat a zalét s ní zahrádku nebo použít na spláchnutí čehokoli :)
Domaci-seitan-2
  • Po vymytí škrobu vám zůstane čistý lepek. Je gumovitý a dá se poměrně dobře krájet.
Domaci-seitan-3
  • Těsto nakrájíme na silnější plátky.
Domaci-seitan-4

 

  • Nakrájené plátky povaříme v hrnci s vodou. Zde se opět fantazii meze nekladou. Můžete přidat zeleninu, sůl, libovolné koření, zeleninový bujón.
Domaci-seitan-5
  • Vaříme cca 30 min dokud plátky nevyplavou na povrch. Poté ještě vaříme cca 3 minuty. 
Domaci-seitan-6
  • Povařené plátky nyní můžete použít k přípravě pokrmu, marinovat v marinádě nebo naložit do sojové omáčky. Vývar můžete použít jako základ pro polévku. Seitan vydrží v chladničce cca týden, zamražený měsíc i déle.
Domaci-seitan-1

Na co si dát pozor.

Setitan je z lepku a proto není vhodný pro lidi s celiakí (alergií na lepek).

Dobrou chuť!