Zdravější slazení

Zdravější slazení

Někdo to rád hořké, jiný sladké.

To, že bílý rafinovaný cukr je sice levné, ale ne úplně zdravé sladidlo, je neustále probíráno předními dietologickými odborníky a prezentováno v článcích po celém světě. Často ale zmiňují pouze redukci množství jednoduchých sacharidů a mnohdy chybí nabídka vhodných alternativ, které nám oblíbený pokrm mohou "zdravěji" osladit.


5 dobrých důvodů, proč do jídelníčku zařadit mořské řasy

5 dobrých důvodů, proč do jídelníčku zařadit mořské řasy

To, co je ve východních kulturách a zejména v Japonsku známo od nepaměti, začíná být zřejmé i západní civilizaci. Během posledních desetiletí i lékařští výzkumníci na západě zjistili, že strava bohatá na mořské řasy snižuje riziko některých onemocnění a pomáhá tělu eliminovat nebezpečné toxiny.

Dlouhověkost a zdraví lidí z japonského ostrova Okinawa je přisuzována i jejich složení jídelníčku, v němž má své pevné místo i pravidelné konzumace mořských řas.


Miso - tradiční součást japonské kuchyně

Miso - tradiční součást japonské kuchyně

Co je to Miso?

Miso je tradiční japonská kořenící pasta vyráběná již od 6. století nl. fermentací (kvašením) základní suroviny sóji (samotné nebo dle druhu misa), mořské soli a houby Aspergillus oryzae (Koji). Jedná se o 100% přírodní produkt.


Quinoa - Matka zrn

Quinoa - Matka zrn

Tak jako inkové v dávných dobách považovali zrna Quinoi za posvátná, tak i my dnes si nacházíme cestu zpět k moudrosti našich předků a opět objevujeme výjimečnou rostlinu.Quinoa_2

Merlík chilský, jak se česky tato rostlina nazývá, produkuje semena, jež mají značnou výživovou hodnotu a několik skvělých předností, pro něž je dobré zařadit je do jídelníčku.


Tofu

Tofu

Co je tofu?

Tofu má svůj původ v Číně, kde se vyrábí více než 2000 let a odkud se jeho výroba rozšířila do dalších asijských zemí. V Evropě se tofu dostalo více do povědomí až ve 20. století.