Sójové speciality - Tofu, tempeh, natto
Tofu, tempeh a natto jsou tradiční, dobře stravitelné potraviny ze sójových bobů. Všechny jsou bohaté na bílkoviny a mají různé výhody pro zdraví, ale liší se v chuti, textuře a způsobu přípravy.
Tofu je také známý jako sojový tvaroh nebo čerstvý sojový sýr. Vyrábí se srážením sojového mléka pomocí koagulačního činidla. Tofu má měkkou a houbovitou konzistenci. Tofu je velmi univerzální potravina, která přijímá chuť toho, s čím se vaří. Tofu se dá smažit, péct, vařit, grilovat nebo marinovat. Tofu je bohaté na bílkoviny, vápník a železo.
Tempeh je také označován jako zrající sojový sýr. Je to fermentovaný výrobek ze sójových bobů, které jsou spojeny do kompaktního celku pomocí působení ušlechtilé plísně Aspergillus oryzae nebo Rhizopus oligosporus. Tempeh má pevnou a zrnitou strukturu, která připomíná maso. Tempeh má ořechovou chuť, která se dá zvýraznit různými kořeními a omáčkami. Tempeh se dá smažit, péct, vařit, grilovat nebo nakládat. Tempeh je bohatý na bílkoviny, vlákninu a probiotika.
Natto je specialita, která vyrábí se fermentací uvařených sojových bobů pomocí bakterie Bacillus subtilis. Natto má slizký povrch se sýrovitou strukturou a silnou vůni. Natto má specifickou chuť, která nemusí vyhovovat každému. Natto se používá jako přídavek k rýži nebo zelenině, ale nevaří se, aby se zachovaly veškeré důležité látky. Této potravině jsou v japonské lidové medicíně přisuzovány významné léčebné účinky díky vysokému obsahu nattokinázy.