Zdravá výživa a netradiční potraviny
Spirulina – dar z moře
Spirulina je jednou z nejstarších forem života na Zemi. Nejedná se o řasu, jako si mnoho lidí myslí, ale o modro-zelenou sinici, která je částečně zodpovědná za produkci kyslíku v atmosféře naší planety. Spirulina je jednou z potravin nejbohatších na živiny.
Chlorella – malý pomocník s velkým účinkem
Chlorella (Chlorella Pyrenoidosa) je sladkovodní jednobuněčná řasa, která je stará asi 2 miliardy let. Je to vlastně mikroskopický organismus – což je zahrnuto i v názvu, kdy chloros znamená zelená a ella je malý. Chlorella obsahuje nejvyšší množství chlorofylu ze všech rostlin na světě. Má celou řadu zdravotních benefitů.
Lněná semínka – zdravotní benefity a jejich využití
Lněná semínka pomáhají zlepšit trávení, zajišťují nižší hladinu cholesterolu, pomáhají udržet čistou pleť, bojují proti rakovině (studie publikovaná v prestižním vědeckém magazínu Journal of Clinical Cancer Research) a podporují hubnutí.Lněná semínka jsou malá hnědá semínka, které obsahují nejvíce omega 3 mastných kyselin v porovnání se všemi rostlinami na světě! Lněná semínka se využívali v potravě už před 6000 lety.
Kurkuma - neobyčejné koření
Kurkuma pochází z kořene kurkumovníku dlouhého, který u nás označujeme jako indický šafrán. Tento kořen se nasuší a poté rozemele na nám známý žluto-oranžový prášek, což je barva typická pro kurkumu a je třeba součástí oblíbeného kari koření. Má příjemnou pikantní a trošku nahořklou chuť a používá se do nesčetného množství jídel nebo jako doplněk stravy pro své jasné zdravotní benefity.
Lapacho čaj - 9 důvodů proč jej pít
Pití čaje lapacho bylo na starém kontinentu objeveno teprve velmi nedávno a u nás je zatím stále poměrně neznámé. Pojďme se s tímto mimořádným nápojem blíže seznámit.
Kokosový olej - dobře poslouží v kuchyni i v koupelně
Kokosový olej je jedlý olej, který pochází z jádra kokosových ořechů z kokosové palmy označené jako Coca nucifera. Má různé využití – v kosmetice i kuchyni. Díky vysokému obsahu nasycených tuků je odolný vůči žluknutí, a proto vydrží minimálně šest měsíců při teplotě 24 °C zcela bez poškození.
Javorový sirup - dobré sladidlo i přírodní a veganská náhrada medu.
Javorový sirup je v severní Americe široce používán jako poleva na palačinky, vafle, a francouzské toasty. Může být rovněž použit jako sladidlo pro müsli, obilné a rýžové kaše, dorty, koláče, pečivo, čaj a kávu. Javorový sirup může být také použit jako náhrada za med s vínem (medovina).
Japonské zelené čaje - tak chutná opravdový čaj
Po tisíce let lidé profitují z benefitů ve formě energie, mentální čistoty a léčivých schopností kvalitního čaje.
V dnešní hyper – aktivní době plné rychlosti a stresu potřebujeme čaj možná více než kdykoli jindy předtím. Horký nápoj nás přinutí zpomalit, přinese nám vítané a zdravé osvěžení. Čaj pomáhá duševní bystrosti, stimuluje kreativitu, zrychluje metabolismus a je plný přírodních – zdraví prospěšných antioxidantů. Dobře připravený čaj chutná skvěle a je výbornou zdravou alternativou ke kávě a alkoholickým nápojům.
Zdravější slazení
Někdo to rád hořké, jiný sladké.
To, že bílý rafinovaný cukr je sice levné, ale ne úplně zdravé sladidlo, je neustále probíráno předními dietologickými odborníky a prezentováno v článcích po celém světě. Často ale zmiňují pouze redukci množství jednoduchých sacharidů a mnohdy chybí nabídka vhodných alternativ, které nám oblíbený pokrm mohou "zdravěji" osladit.
2 rychlovky na gril
Znáte to, chuť ke grilování je veliká, přátelé pozvaní a času na přípravu jídla se zrovna nedostává, anebo se vám zrovna nechce kuchtit. Co teď?
Z naší nabídky jsme pro vás vybrali a ugrilovali 2 burgery od různých českých výrobců.
5 dobrých důvodů, proč do jídelníčku zařadit mořské řasy
To, co je ve východních kulturách a zejména v Japonsku známo od nepaměti, začíná být zřejmé i západní civilizaci. Během posledních desetiletí i lékařští výzkumníci na západě zjistili, že strava bohatá na mořské řasy snižuje riziko některých onemocnění a pomáhá tělu eliminovat nebezpečné toxiny.
Dlouhověkost a zdraví lidí z japonského ostrova Okinawa je přisuzována i jejich složení jídelníčku, v němž má své pevné místo i pravidelné konzumace mořských řas.
Miso - tradiční součást japonské kuchyně
Co je to Miso?
Miso je tradiční japonská kořenící pasta vyráběná již od 6. století nl. fermentací (kvašením) základní suroviny sóji (samotné nebo dle druhu misa), mořské soli a houby Aspergillus oryzae (Koji). Jedná se o 100% přírodní produkt.
Quinoa - Matka zrn
Tak jako inkové v dávných dobách považovali zrna Quinoi za posvátná, tak i my dnes si nacházíme cestu zpět k moudrosti našich předků a opět objevujeme výjimečnou rostlinu.Quinoa_2
Merlík chilský, jak se česky tato rostlina nazývá, produkuje semena, jež mají značnou výživovou hodnotu a několik skvělých předností, pro něž je dobré zařadit je do jídelníčku.
Tofu
Co je tofu?
Tofu má svůj původ v Číně, kde se vyrábí více než 2000 let a odkud se jeho výroba rozšířila do dalších asijských zemí. V Evropě se tofu dostalo více do povědomí až ve 20. století.