2 fazolky do V-clubu Bio Bezlepkové Vegan
Health Link

Olej prvotřídní kvality z nepražených dýňových semínek z prvního lisování za studena. Výtečný do studené kuchyně i k péči o pleť. Vhodný i pro děti. Více

Značka: Health Link Kód produktu: 2060

Balení:
180 Kč s DPH
Skladem - Toto zboží máme skladem. Můžete si jej objednat.
ks

Olej dýňový panenský Bio 250 ml Health Link 

Pro výrobu tohoto Bio dýňového oleje byla použita nepražená dýňová semínka. Olej je šetrně lisován při teplotách nepřekračujících 40°C, bez přístupu vzduchu a světla.

Zdroj cenných nenasycených tuků - přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.

Dýňová semínka mají specifickou, oříškově nasládlou chuť. V dýňových semenech najdeme také velmi hodnotné tuky, esenciální mastné kyseliny skupin Omega 3 i Omega 6, celou škálu aminokyselin a asi čtvrtinu obsahu tvoří proteiny. Semena jsou jedním z nejbohatších zdrojů aminokyseliny tryptophan, jejíž zastoupení ve výživě většiny lidí je dost nízké, protože tato aminokyselina je obzvlášť citlivá na tepelné zpracování. Je velmi významným zdrojem zinku a selenu.

Olej je získáván z nejkvalitnějších a nejčistších semínek, pěstovaných v ekologickém zemědělství.Nejsou použita chemická rozpouštědla a jiné přísady.

Dýňový olej má specifickou chuť a vůni. Je pro něj charakteristická zlatožlutá barva. Extrahovaný olej je velmi často používán v potravinářském průmyslu a pekárenství. Obsahuje přirozeně se vyskytující antioxidanty sezamol a sezamin, které zpomalují oxidaci a je tak méně náchylný ke žluknutí.

Použití v kuchyni

Dýňový olej má jemnou oříškovou chuť.

Je výborný k dochucení zeleninových salátů. Používá se také jako součást dresinků. Spolu s dýňovými semínky z něj můžeme připravit pesto. Dále se uplatní ve zdravé kuchyni jako součást pomazánek. Lze ho přidávat jako dochucovadlo do bramborové kaše, rýže, těstovin, polévek. Velice chutný je s grilovanou zeleninou a pečenými brambory.

Ve sladké kuchyni se dají dýňovým olejem dochutit moučníky, dezerty, ovocné saláty. Obzvláště chutné jsou palačinky pokapané tímto olejem.

 

Použití v kosmetice:

Dýňový olej je možné použít k masážím, k vlasovým a nehtovým zábalům a k péči o pleť. Uplatní se při léčbě některých druhů ekzémů a akné.

 

Účinky:

  • příznivě působí na prostatu
  • přispívá ke snižování hladinu cholesterolu
  • pomáhá růstu nehtů a vlasů
  • působí pozitivně na trávící systém
  • povzbuzuje krevní oběh
  • podporuje činnost ledvin, působí močopudně
  • urychluje regeneraci tkání při ekzému, psoriáze (lupénce) a dermatitidě
  • má proti zánětlivé účinky
  • při detoxikace střev
  • jako podpora při ateroskleróze, revmatismu a dně

Dýňový olej lze užívat i před jídlem, doporučená dávka je 1–3 krát denně čajová lžička. Dětem je určena poloviční dávka. 

Vhodný do studené kuchyně a na dochucení hotových jídel. Nevhodný na smažení a pečení. Nizozemí
100% dýňový Bio panenský olej z prvního lisování za studena